Kloostertuin

De ommuurde kloostertuin van Sint Agatha – met een oppervlakte van ca. 2,5 ha – begroet jaarlijks duizenden wandelaars en is het meest bekende onderdeel van het kloostercomplex. De tuin is aangelegd vanaf de 18e eeuw en is van zonsopgang tot zonsondergang vrij toegankelijk. Bij de ingang van de kloostertuin staat een bord dat bezoekers wegwijs maakt.

De Kruisheren waren zelfvoorzienend en leefden eeuwenlang grotendeels van de opbrengst van het land: een moestuin, fruitbomen, visvijvers, kippenhokken en bijenkorven. De tuin werd daarnaast gebruikt in de vrije tijd, om in te wandelen en te sporten. Voor sommige Kruisheren was het tuinieren zelf de belangrijkste hobby. De religieuze functie van de tuin is onder andere terug te vinden in de ‘semper virens’, het altijd groene deel van de kloostertuin, met wandelpaden voor het dagelijks breviergebed van de paters. De band tussen religie en tuinen is oud: het ‘aardse paradijs’ wordt in de Bijbel niet beschreven als een kasteel of een paleis, maar als een tuin, de Hof van Eden.

De tuin wordt voor het merendeel onderhouden door ca. 20 vrijwilligers. In de periode 2018-2022 hebben zij deel voor deel een onderhoudsachterstand ingehaald, zodat de tuin er weer prachtig uitziet. Momenteel worden de 390 meter lange kloostermuren gerestaureerd, die van de tuin een beschutte plek maken.