Gezongen vesper

In de kloosterkerk van Sint Agatha wordt op zondag 27 augustus om 16.00 uur een gezongen vesperviering gehouden.

De ‘vesper’ is een van de kloosterlijke getijdengebeden en wordt gehouden tegen het vallen van de avond. Vespervieringen komen niet alleen voor binnen de Rooms-Katholieke Kerk, maar ook in andere christelijke tradities, waaronder met name de Anglicaanse kerk. De vesper nodigt uit om tegen het vallen van de avond even stil te staan bij de gebeurtenissen van de dag en bij de onmetelijke wereld waarvan je deel uitmaakt. Van oudsher wordt een groot deel van de vesperviering gezongen. Dat heeft in de loop van de eeuwen prachtige muziek voortgebracht. Tientallen melodie├źn zijn van generatie op generatie overgedragen en in verschillende tijden en tradities van teksten voorzien.

Het thema in de vesper van 27 augustus┬á is ‘voedsel’. De zorg voor eten en drinken is voor iedereen een dagelijkse bezigheid. Omdat we daarbij afhankelijk zijn van wat de aarde voortbrengt, is het een thema dat in alle religieuze tradities een rol speelt.

Bij gelegenheid van de vesper is in de tentoonstelling in het klooster de meest beroemde afbeelding uit het Graduale van Johannes van Deventer te zien: de miniatuur bij het feest van de Kerkwijding. De schildering in het Graduale toont een feestmaal waarbij de parochianen van de ‘jarige kerk’ het er met eten en drinken goed van nemen. Het is een voorstelling die alleen in de handschriften van Johannes van Deventer voorkomt.