Open monumentendag 12.00 – 17.00 uur

Op 12 september staan van 12.00 tot 17.00 uur de deuren van Klooster Sint Agatha open. Het thema van Open Monumentendag is dit jaar “Mijn monument is jouw monument”. De Kruisheren stellen in Sint Agatha al 650 jaar een plek van stilte en bezinning toegankelijk. Een feestelijke jubileumtentoonstelling informeert u over de geschiedenis van het oude klooster. En u kunt de kloostertuin bezichtigen, met monumentale bomen en opmerkelijk snoeiwerk.

In februari van dit jaar is het unieke “Mauritsraam” na ca. 145 jaar weer teruggeplaatst in de kloosterkerk en ook dit delen we graag met publiek. Om 14.00 en 15.30 uur is er een rondleider in de kerk aanwezig om de bijzonderheden van dit raam en de kerk toe te lichten. Ook de bijzondere band tussen Kruisheren en Huis van Oranjes komt hierbij aan de orde.

Speciaal voor Open Monumentendag is het boekbindatelier van kruisheer broeder Edgard Claes open voor bezoek. In het hoofdgebouw is Liesbeth Smulders in haar iconenatelier aanwezig om toelichting te geven. Na afloop of tussendoor kunt u in het Poortgebouw genieten van kloosterkoek, kloostersoep of het Tripelkloosterbier ‘1371’ dat op het terrein wordt gebrouwen en gebotteld. Wees welkom!