Open monumentendag 12.00 – 17.00 uur

Op 10 september staan van 12.00 tot 17.00 uur de deuren open. Het thema van Open Monumentendag is dit jaar “Levend erfgoed”. Het klooster organiseert activiteiten die laten zien hoe Klooster Sint Agatha functioneert als levend erfgoed.

Broeder Edgard Claes geeft een toelichting bij zijn werk als internationaal vermaard kunstboekbinder. Voorbeelden van zijn bindwerk zijn te zien in de huidige tentoonstelling in het klooster: ‘Verborgen boekenpracht’. Klooster Sint Agatha bewaart de enige Nederlandse kloosterbibliotheek die sinds de middeleeuwen ter plekke bleef. Het bekendste boek is het handgeschreven Graduale van Johannes van Deventer. Het werd rond 1500 gemaakt, weegt maar liefst 22 kilo en bevat unieke miniaturen. De bibliotheek werd eeuwenlang vooral gebruikt door de Kruisheren, maar is nu in een expositie te bewonderen.

‘Levend erfgoed’ zijn ook de oude kloostermuren, die momenteel gerestaureerd worden. Dankzij een fondswervingsactie is in april het herstel van de muren gestart. Tijdens een rondleiding door de tuin wordt uitleg gegeven over de restauratie. Verder is Liesbeth Smulders deze middag in haar iconenatelier aanwezig om een toelichting te geven bij het maken van iconen.

U kunt zich voor een activiteit/tijdstip aanmelden via info@kloostersintagatha.nl.

  • Lezing br. Edgard over boekbinden en zijn boekbindcollectie in het Erfgoedcentrum 13.00 uur en 15.00 uur
  • Uitleg restauratie van de kloostermuur en rondleiding tuin 14.00 uur
  • Toelichting in de kloosterkerk over het gebouw en de bijzondere ramen 16.00 uur
  • Tentoonstelling ‘Verborgen boekenpracht’ en uitleg over het maken van iconen in het iconenatelier, doorlopend van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Na afloop of tussendoor kunt u in het Poortgebouw genieten van kloosterkoek, kloostersoep of het Tripelkloosterbier ‘1371’ dat op het terrein is gebrouwen en gebotteld. Wees welkom!