Kloostertuin (crowdfunding!)

De kloostertuin van Sint Agatha, die jaarlijks duizenden wandelaar begroet, is het meest bekende onderdeel van het kloostercomplex. De tuin is van zonsopgang tot zonsondergang vrij toegankelijk voor bezoekers. Bij de ingang staat een bord dat bezoekers wegwijs maakt.

Crowdfundingscampagne

De kloostertuin kampt met een onderhoudsachterstand. Een flink aantal vrijwilligers, die weten wat de tuin voor de regio betekent, willen er samen voor zorgen dat de historische tuin weer piekfijn op orde komt. Maar… daar hebben ze wel gereedschap voor nodig! Niet alleen de tuin is oud, ook het aanwezige tuingereedschap kan ‘antiek’ genoemd worden. De tuinploeg voert momenteel actie voor eigentijdse voorzieningen. Doneren kan via www.crowdfundingvoordenatuur.nl. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw bijdrage!

Bijzonderheden

De tuin is aangelegd vanaf de 18e eeuw en heeft als typische kloostertuin een economische, een recreatieve en een religieuze functie.┬áDe Kruisheren waren zelfvoorzienend en leefden eeuwenlang grotendeels van de opbrengst van het eigen land: een moestuin, fruitbomen, visvijvers, kippenhokken en bijenkorven. In de vrije tijd werd de tuin gebruikt om in te wandelen en te sporten. Voor sommige Kruisheren was het tuinieren zelf de belangrijkste hobby. De religieuze functie van de tuin is onder andere terug te vinden in de ‘semper virens’, het altijd groene deel van de kloostertuin, met wandelpaden voor het dagelijks breviergebed van de paters. De band tussen religie en tuinen is oud: het ‘aardse paradijs’ wordt in de bijbel niet beschreven als een kasteel of een paleis, maar als een tuin: de Hof van Eden.