Wandelen & fietsen

Klooster Sint Agatha ligt aan het netwerk van fietsknooppunten en wandelknooppunten in het Land van Cuijk en vormt een prachtige entree tot het natuurgebied De Maasheggen, een Unesco biosfeergebied. In het Bezoekerscentrum van het klooster zijn informatie en kaarten te vinden. Voor openingstijden zie: www.kloostersintagatha.nl.

Knooppuntenroutes

Klooster Sint Agatha is een stilteplek te midden van diverse knooppuntenroutes.
Wandelknooppuntenkaart
Fietsknooppuntenkaart

Wandelroute Sint Agatha-Cuijk

Tussen Cuijk en Sint Agatha is een zogenoemde ‘struinroute’ uitgezet langs de rivier de Maas. Vanaf het klooster loopt u door weilanden langs het water naar de Maaskade in Cuijk (of vice versa). Voor het klooster en aan de Maaskade staan borden over de wandelroute. De wandeling duurt ‘enkele reis’ ongeveer 45 minuten. Op de terugweg kunt u desgewenst over de dijk lopen.

Wandelroute Maasheggen

In de Maasheggen is een ‘laarzenpad’ uitgezet: wandelroutes van 4 tot 7 kilometer, deels langs de Maas. In natte tijden van het jaar is het gebruik van laarzen aan te bevelen! Klik hier voor een kaartje. De route met witte bolletjes is 4 km, die met blauwe 4,7 km. Meer informatie over de Maasheggen vindt u via: Maasheggen Unesco.

Wandelroute ‘Ons Kloosterpad’

In april 2021 is in Brabant een wandelroute geopend die loopt langs tientallen kloosters. De route bestaat uit 15 etappes, die allemaal beginnen en eindigen bij een klooster. Bij ieder start/vertrekpunt is bovendien een rondwandeling gerealiseerd. Een van de pleisterplaatsen is Klooster Sint Agatha. Bij de route zijn wandelkaarten en een begeleidend boek uitgegeven (het ‘Bindboek’). Meer informatie vindt u via: Ons Kloosterpad.

Fietsroute Romeinse weg

Het klooster is ‘pleisterplaats’ nummer 4 van de Via Valentinianus, een fietsroute langs herinneringen aan de Romeinse tijd. Voor de kloosterpoort staat een informatiebord over deze fietstocht. Cuijk lag aan het begin van onze jaartelling aan een belangrijke Romeinse weg naar Nijmegen. Daar waar de Romeinen de Maas overstaken, bouwden zij een versterking die ze Ceuclum noemden. In de 4e eeuw legden zij een 450 meter lange stenen brug aan, een enorme constructie. De fietsroute leidt u langs restanten en wetenswaardigheden uit de tijd van het Romeinse Rijk. In museum Ceuclum – in het centrum van Cuijk – vindt u uitvoerige informatie over Cuijk in de Romeinse tijd. Zie voor meer informatie over de fietstocht: www.romeinseweg.nl.

Wandelen in de kloostertuin

Voor wie het dichterbij zoekt: ook in de 18e-eeuwse tuin van Klooster Sint Agatha kunt u heerlijk wandelen of tot rust komen op een van de bankjes. Klik hier voor meer informatie over de kloostertuin.