Fotowedstrijd Kloostertuin

Klooster Sint Agatha nodigt iedereen die graag fotografeert van harte uit om deel te nemen aan de fotowedstrijd Kloostertuin Sint Agatha. Deze wedstrijd is uitgeschreven in het kader van het 650-jarig bestaan van het klooster; op 2 februari 2021 is het 650 jaar geleden dat de kapel van Sint Agatha aan de Kruisheren werd geschonken. Inzenden van een foto is mogelijk tot 1 februari 2021. Een vakjury, bestaande uit Ed van Alem, Hans Schiet, Berry Poelen, Dick van Aalst en Claudine Chavannes-Mazel kiest uit de inzendingen de 20 beste foto’s. Deze worden in het voorjaar van het jubileumjaar 2021 tentoongesteld in het klooster als onderdeel van een expositie over heden en verleden van de kloostertuin. De makers van de drie beste foto’s ontvangen een leuke attentie.

Achtergrondinformatie kloostertuin

De tuin van Klooster Sint Agatha is ontstaan vanaf de 17e eeuw en ingericht op basis van behoefte: levensonderhoud, recreatie en bezinning. Zo is er een boomgaard met diverse oude appelrassen, zijn er wandelpaden en is er een religieuze meditatietuin.

Pater Johannes de Vlam heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontwerp van de siertuin aan de zuidzijde, in de stijl van een Engelse landschapstuin. Onder andere broeder Piet en broeder Anicetus hebben in de vorige eeuw zorg gedragen voor het tuinonderhoud. Broeder Piet is vereeuwigd in een beeld van Kruisheer-kunstenaar Edgard Claes, gemaakt van oud ijzer. Het beeld staat naast het informatiebord bij de ingang van de tuin. Er zijn ruim 15 vrijwilligers die, onder leiding van de huismeester van het klooster, de tuin onderhouden. Op dit moment wordt er door hen hard gewerkt aan de tuin, zodat hij er in het jubileumjaar op en top uitziet. De eigenaar stelt de tuin overdag open voor bezoekers. Duizenden mensen maken daar jaarlijks gebruik van.

Wie door de tuin loopt, ontdekt verschillende delen. Het dichtst bij het klooster liggen de kruiden- en bloementuin, de appelboomgaard en de noten- en pruimenbomen. Twee open velden werden tot voor kort begraasd door koeien, maar zijn momenteel ingezaaid met luzerne; de bedoeling is dat deze begroeiing bijdraagt aan de terugkeer van de geelgors in het Maasheggengebied. In de tuin leven ook vele andere vogelsoorten. Via een oude Tulpenboom en een Sequoia leiden de zandpaden van de ‘verbindingstuin’ naar de twee vijvers. Deze zijn in het verleden gebruikt als visvijvers. Achter de kleine vijver staat het ‘Beijertzhuisje’, vernoemd naar prior Beijertz, die er in de tweede helft van de 18e eeuw zijn preken zou hebben voorbereid. Rechts van de grote vijver ligt de ‘Semper Virens’, de altijd groene religieuze meditatietuin. De tuin in zijn geheel is afgescheiden van de omgeving door middel van een muur en een taxushaag van meer dan 150 jaar oud.

Voorwaarden

Deelnemen aan de fotowedstrijd kan onder de volgende voorwaarden:

 1. Iedere deelnemer kan maximaal één foto indienen.
 2. De foto geeft uitdrukking aan de sfeer van de tuin.
 3. De foto moet gemaakt zijn in de periode van 1 februari 2020 tot 1 februari 2021.
 4. De foto moet digitaal worden verstuurd als jpeg-bestand via We Transfer naar: info@kloostersintagatha.nl. Vermeld in de toelichtende tekst uw naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, de datum waarop de foto gemaakt is en eventueel de naam die u de foto heeft gegeven. Wij zullen u een bevestiging sturen als we de foto in goede orde ontvangen hebben.
 5. Het bestand is maximaal 10 MB groot.
 6. De foto is af te drukken op het formaat 30 x 40 cm. Het mag een staande of liggende afbeelding zijn.
 7. De foto mag bewerkt worden. Denk aan: uitsnede maken, vuiltjes verwijderen, verscherpen, op kleur en contrast maken en verscherpen. Een onderdeel uit de foto verwijderen, bijvoorbeeld een blaadje of takje dat in de weg zit, is niet toegestaan.
 8. De foto’s worden anoniem beoordeeld door een vakjury. Gekeken wordt naar de artistieke en technische kwaliteit van de foto. De inzenders van de 20 best beoordeelde foto’s ontvangen een reactie van de jury op hun foto. De inzenders van de drie best beoordeelde foto’s worden daarnaast in het zonnetje gezet en ontvangen een leuke attentie.
 9. U gaat respectvol om met de tuin en de privéruimte van de bewoners tijdens het fotograferen. Door een interne verbouwing van het klooster zijn enkele delen van de buitenruimte in de directe nabijheid van het klooster niet toegankelijk.
 10. Aanstootgevende foto’s worden niet beoordeeld en doen niet mee met de wedstrijd.
 11. Met uw foto geven wij bekendheid aan deze bijzondere tuin. Door mee te doen aan deze wedstrijd steunt u ons bij het beheer van de tuin. Klooster Sint Agatha mag in de toekomst de ingezonden foto’s gebruiken voor communicatie doeleinden, zonder naamsvermelding en rechtenvrij. De foto’s die in het kader van de wedstrijd tentoongesteld worden, krijgen bij de tentoonstelling uiteraard wel een vermelding van de naam van de fotograaf.

Download hier bovenstaande informatie als pdf-bestand.